piatok 27. marca 2015

Predsezónna údržba - 6 typov ako na to.

Pravidelné prehliadky Vášho bicykla v špecializovanom servise sú veľmi dôležité. My Vám ale však ukážeme ako si pred sezónou môžte bicykel jednoducho skontrolovať aj sami. Platí totiž, že čím viac starostlivosti svojmu bicyklu venujete tým dlhšou spoľahlivosťou sa Vám odmení. Tu je 6 základných vecí na ktoré by ste nemali zabudnúť.

Kolesa
  • plašte a duše: skontrolujte tlak v pneumatikách a dofúkajte kolesá na požadovaný tlak. Ešte pred tým ale skontrolujte plašte a duše či niesu poškodené. Počas zimy mohlo dôjsť k preležaninám ktoré môžu spôsobiť ich poškodenie.
  • náboje: v prvom rade skontrolujte utiahnutie kolesa. Následne je potrebné skontrolovať vôľu náboja. To sa vykonáva tak, že pokývete kolesom do strán. Koleso musí byť pevné a nesmie mať vôľu. 
  • výplet: stlačením špicov skontrolujete pevnosť výpletu. Ak sa Vám zdá, že tvrdosť nie je dostatočná, prípadne koleso pri rozkrútení "hádže",  bude potrebné kolesa vycentrovať.
Brzdy
  • platničky/doštičky: v prvom rade je potrebné skontrolovať stav a opotrebenie brzdových segmentov. Skontrolujte či je hrúbka dostatočná prípadne či je opotrebenie doštičiek rovnomerné. 
  • brzdové kotúče: skontrolujte či niesu kotúče poškodené, prípadne či niesu pokrivené. To by mohlo spôsobovať nepríjemné vŕzganie. Taktiež je vhodné kotúče poriadne odmastiť. Počas sezóny sa na nich zachytáva množstvo špiny a blata. Pri zamastených kotúčoch sa znižuje brzdny účinok. Taktiež to môže spôsobovať nepríjemné zvuky. 
Reťaz a prevody
  • reťaz: opotrebenie reťaze skontrolujte jednoducho pomocou kalibru na meranie opotrebenia reťaze. Neskorá výmena reťaze môže spôsobiť poškodenie kazety a následne nutnosť jej výmeny. Očistenú reťaz nezabudnite riadne namazať.
  • prevody/radenie: skontrolujte si ešte pred prvým výjazdom funkčnosť radenia. Prejdite všetky prevody aby ste zistili či Vám to dobre radí. Ak v radení zistite nedostatky, občas postačí došpanovať radiace lanko. Ak si nato netrúfate sami, zverte to do rúk odborníkom v cyklo servise. 
Odpruženie
  • čistenie: základom pri starostlivosti o odpruženie Vášho bicykla by malo byť jeho dôkladné čistenie. Dbajte nato aby boli tesnenia a vnútorné nohy vidlice stále čisté.
  • mazanie: je pre hladký chod a životnosť vidlice rovnako dôležité ako jej čistenie. Používajte prípravky určené na odpruženie. Prípadne prípravky s vysokým obsahom silikónu.
Kokpit a sedadlo

Skontroluje utiahnutie a pevnosť sedadla. Vhodné je tiež vytiahnuť sedlovku z rámu a vyčistiť ju. Počas roka sa tam dostáva nečistota, ktorá môže byť pôvodcom nepríjemného praskania. Nezabudnite tiež na kontrolu riaditok.

Stredové zloženie

Zle utiahnuté stredové zloženie je najčastejším pôvodcom rôznych zvukov a praskania ktoré môže vydávať Váš bicykel. To odstránite jeho utiahnutím. POZOR: dajte dôraz pri kontrole Vášho bicykla aby kľuky nemali vôľu. Pri nedostatočnom utiahnutí totiž vzniká vôľa ktorá môže spôsobiť poškodenie stredového zloženia ale tiež aj kľúk.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára